Social Media Stress - Ik ben offlineAmsterdam, 5 februari 2013. Op donderdag 7 februari a.s. wordt het gloednieuwe IkBenOffline.nl Ganzenbord gelanceerd door 30 eersteklas leerlingen op het Nijmeegse Canisius College.

De Nationale Academie voor Media en Maatschappij nam het initiatief tot ontwikkeling van dit gloednieuwe IkBenOffline.nl Ganzenbord voor jongeren (12-18 jaar), omdat uit het eerdere onderzoek van de Academie naar Social Media Stress(1) (mei 2012) bleek dat veel jongeren moeite hebben met de druk vanuit de Sociale Media. Het aloude ganzenbordspel krijgt op deze manier een nieuw doel: jongeren krijgen allerlei uitdagende, humoristische opdrachten, zodat zij zich bewust worden van hun gebruik van Sociale Media, maar verkennen meteen de mogelijkheden en voordelen van samen offline zijn.

Social Media Stress onder jongeren

Naar aanleiding van het voornoemde Social Media Stress onderzoek ontstond in Nederland een maatschappelijke discussie en verschenen er tegelijkertijd wereldwijd diverse initiatieven die gericht waren op het creëren van bewustzijn over het Sociale Media gebruik door jongeren. Zoals: Sociale Media en huiswerkbegeleiding, beschreven door onderwijsauteur Arnold Brouwer in zijn boek De Huiswerk Coach(2). Het initiatief van de Britse winkel Selfridges, die een offline zaal inruimt voor haar klanten(3). De discussie door blogsite Dutch Cowboys over etiquette over (geen) mobieltjes gebruik in restaurants(4). De publicatie van het artikel iCrazy in Newsweek(5). En: het in Nederland door Stichting Swoeng georganiseerde project Living Unplugged Together, waar een groep jongeren een maand lang offline gaat(6) en de VPRO documentaire ‘Nooit Meer Slapen’(7).

IkBenOffline.nl ganzenbord

De opdrachten en valkuilen van het IkBenOffline.nl ganzenbord geven stof tot nadenken en stimuleren spelenderwijs de gezamenlijke discussie over het Sociale Media gebruik door jongeren;
- Hoezo huiswerk? Morgen heb je een flinke toets. Maar je hebt net verkering en die stuurt de hele tijd berichten. Geef tips om hier uit te komen: hoe houd je je verkering én haal je morgen een voldoende?

Lancering op donderdag 7 februari 2013, 11.20 – 12.10 uur te Nijmegen

Journalisten: voor interviews of uw komst naar de lancering, contact via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06 435 879 54.

Lancering op donderdag 7 februari 2013

Tijdstip: 11.20 tot 12.10 uur

School en klas: Canisius College, Nijmegen. Klas 1g (contactpersoon van de school: Koos de Both)

Adres: Berg en Dalseweg 207, 6522 BK in Nijmegen

Niet voor publicatie:

Voor meer informatie of interviews:

Contactpersonen: Liesbeth Hop of Bamber Delver (namens de Nationale Academie voor Media en Maatschappij) en Koos de Both (Canisius College)

Het IkBenOffline.nl Ganzenbordspel, vanaf 05-02-2012 kosteloos te downloaden via de campagne-site: www.ikbenoffline.nl

Wilt u de presentatie bijwonen? Opgave vooraf via: academie@Mediaenmaatschappij

De Nationale Academie voor Media en Maatschappij is hét opleidingsinstituut t.b.v. Mediawijsheid voor professionals

Vestigingsadres: Wildenborch 31, 1082 KB Amsterdam

www.mediaenmaatschappij.nl

(1) Onderzoek Social Media Stress onder jongeren, Nationale Academie voor Media & Maatschappij, mei 2012, www.mediaenmaatschappij.nl

(2) Huiswerk Coach, boek door Arnold Brouwer: http://goo.gl/3W1vK

(3) Selfridges, offline ruimtes: Trouw d.d. 30-01-2013

(4) Etiquette van mobieltjes in restaurants: Dutch Cowboys november 2012, http://www.dutchcowboys.nl/mobile/26581

(5) iCrazy in Newsweek, Is The Web Driving Us Mad?, april 2012: http://goo.gl/wcZ0L

(6): Unplugged Together: www.swoeng.nl/LivingUnpluggedTogether201210.htm 

(7) VPRO documentaire ‘Nooit meer slapen’, http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1294125

Contact

Nationale Academie voor Media & Maatschappij
Mw. Liesbeth P.M. Hop, directeur
Liesbeth Hop 08-02-2013  007 LR
Gsm 06 435 879 54
Vestigingsadres: Wildenborch 31, 1082 KB Amsterdam
Twitter: @AcademieMM 

IkBenOffline.nl Ganzenbordspel

Jip, 13 jaar: “Dit is Ganzenbord 2.0. Het gaat over Social Media Stress, dat is als Social Media je een beetje te hectisch worden. Met zo’n spel is het leuker en dus interessanter om het over mediawijsheid te hebben.”

Jikke en Suzan, beiden 13 jaar: “Dit is modern ganzenborden! De opdrachten in het spel herkennen we wel. Bijvoorbeeld als je huiswerk moet maken. Dan vooral: geluid uit, en je mobieltje beneden laten liggen.”

Speel ook het ganzenbordspel!

Voor de foto’s en de filmpjes van het IkBenOffline.nl Ganzenbordspel op het Canisius, klik hier

Snapchat Mij kan je veel langer zien

Download hier de PDF.

(C) Nationale Academie voor Media & Maatschappij
NAM logo rooddonker KLEIN

 

Volg ons!

TwitterYoutube